Genel Bakış

Balkan Yarımadasının kuzeybatısında yer alan ve 56.594 km2’lik yüzölçümüne sahip olan Hırvatistan’ın,  kuzeyinde Macaristan, güneyinde Bosna-Hersek ve Karadağ, batısında Adriyatik Denizi, kuzeybatısında Slovenya, kuzeydoğusunda ise Sırbistan Cumhuriyeti bulunmaktadır.

1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan parlamenter demokrasi rejimiyle yönetilmektedir. Cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından 5 yıl için seçilmektedir. 2000 yılına kadar yarı başkanlık sistemiyle idare edilen Hırvatistan’da yürütme yetkisi hükümete ait olmakla birlikte iç ve dış politikaların tespitinde Cumhurbaşkanı’nın siyasi etkisi bulunmaktadır. 

18 Haziran 2004’de Avrupa Birliği’ne aday ülke statüsü verilen Hırvatistan Cumhuriyeti ile AB arasındaki müzakere süreci, Türkiye ile eş zamanlı olarak 4 Ekim 2005 tarihinde başlamış ve Hırvatistan 01/07/2013 tarihinde AB’nin 28. üyesi olmuştur.

Hırvatistan genel itibariyle yabancı yatırıma açık bir ülke olup, Hükümet yabancı yatırımcıları çekmek için mali teşvikler uygulamaktadır. Hem yerli hem de yabancı tüm yatırımcılara, birkaç istisna dışında, yasalarca eşit muamele garanti edilmektedir.

Ülkemiz ile Hırvatistan arasındaki coğrafi yakınlığa karşın, ticari ilişkilerimiz potansiyelinin oldukça altında seyretmekte birlikte, son yıllarda Türk firmalarının Hırvatistan’da özellikle turizm sektöründe artan yatırımları mevcuttur.

Hırvat piyasası ülkemize ve AB’ye coğrafi yakınlığa sahip, stratejik bir konumda olan ve satın alma gücü ve kalite bilinci gelişmiş, sadece belirli alanlarda sanayi altyapısının yeni kurulmaya başlaması nedeniyle, net ithalatçı konumunda bulunan ve modern otoyollara sahip hem Akdeniz ülkesi hem de Doğu Avrupa üzerinden bir geçiş ülkesi konumundadır.