Vergi Sistemi

Hırvatistan 1 Temmuz 2013 itibariyle Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasıyla beraber Birliğin tek bir gümrük bölgesinin parçası haline gelmiş ve AB’nin gümrük vergilerini ve ortak ticaret politikasını uygulamaya başlamıştır.

Herhangi bir AB üye ülkesinde gümrük işlemleri tamamlandıktan sonra, ithal edilen mallar herhangi bir ek gümrük prosedürü olmaksızın AB üye ülkeleri arasında serbestçe dolaşabilmektedir. AB üyeliği ile birlikte, Hırvatistan ticareti koruma mekanizmaları ve ticaret engellerini içeren ticaret mekanizmalarına ilişkin aşağıda bağlantı adresinde detaylandırılan AB düzenlemelerini üstlenmiştir.

http://gd.mvep.hr/hr/trgovinska-politika-europske-unije/trgovinski-zastitnimehanizmi/

Mal ve hizmet ihracatı, serbest ticaret bölgelerine mal tedariki, diplomatik misyonlara mal ve hizmet tedariki ve transit mal ve hizmetler dahil olmak üzere birtakım KDV muafiyetleri mevcuttur. Bazı hizmet türleri KDV'den muaftır, bunlar arasında bankaların hizmetleri, posta hizmetleri, şans oyunları vb. sayılabilir.

Kişisel Gelir Vergisi hesaplanırken,  aylık 530,9 Avro tutarı vergiden muaftır. Ayrıca, 25 yaşına kadar olan mükellefler, istihdamdan elde ettikleri gelirin% 20 vergi bandındaki kısmından doğan yıllık vergi yükümlülüğünün% 100'ünü ödemezler. 26-30 yaşları arasındaki mükellefler ise, istihdamdan elde ettikleri gelirin %20 vergi bandındaki kısmından doğan yıllık vergi yükümlülüğünün% 50'sini ödemezler.

Üçüncü ülkelerden (Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeler) Birliğin gümrük bölgesine yapılan mal ithalatı, ithalat gümrük formalitelerine tabidir. Birlik Gümrük Kanunun 201.Maddesi hükümleri uyarınca, Birlik pazarına arz edilmesi veya Birlik gümrük bölgesinde kişisel kullanım veya tüketime sunulması amaçlanan Birlik dışı mallar, serbest dolaşım için gümrük işlemlerine tabi tutulmaktadır.

Serbest dolaşıma giriş için eşyanın ibraz edildiği gümrük idaresine gümrük beyannamesi verilmektedir. Bunu yaparken, ödenmesi gereken tüm ithalat vergileri ve diğer harçlar tahsil edilmekte, ticaret politikası önlemleri uygulanmakta ve belirli malların ithalatı ile ilgili olarak belirlenen diğer formaliteler yerine getirilerek Birlik dışı mallara Birlik malları statüsü kazandırılmaktadır.

Bir şirket, vergi döneminde 7.500.000,00 HRK'ya kadar gelir elde etmişse vergi oranı % 10, vergi dönemindeki gelirler 7.500.000,01 HRK'dan yüksekse % 18'dir. Sermaye kazançları vergilendirilebilir gelire dahil edilir ve standart kurumlar vergisi oranında vergilendirilir.

Gelir vergisi yıllık 360.000 HRK’ya kadar tutarındaki gelir için: %20 seviyesindedir. (Aylık 30.000 HRK’ya kadar) Yıllık 360.000 HRK’nın üzerindeki gelir için: %30 seviyesindedir. Gelir vergisine ek olarak, bölgeler tarafından belirlenen gelir vergisi üzerinden ek vergi uygulaması bulunmaktadır. Ek vergi gelir vergisi miktarı üzerinden hesaplanmaktadır. Ek vergi oranları % 0 ile %18 arasında değişmektedir ve en yüksek oran Zagrep'de uygulanmaktadır (% 18).

KDV genellikle %25 oranında alınmaktadır. Diğerleri arasında %13 KDV oranı konaklama ve ilgili ajans hizmetleri ile günlük ve periyodik gazeteler ve dergiler için geçerlidir. Belirli ürün ve hizmet kategorilerine% 5 KDV oranı uygulanır (örn. ekmek, süt, eğitim literatürü ve bazı tıbbi malzemeler).